Klasa bonitacyjna gleb, a co za tym idzie zasobność w poszczególne składniki pokarmowe, pH, dostępna woda, ewentualna podatność na osuszanie czy wychładzanie
Ilość ciepła dostępnego w czasie wegetacji – suma temperatur efektywnych, która jest notowana na danym terenie za wielolecia
Występujące na przestrzeni lat patogeny i szkodniki oraz inne czynniki stresowe
Analiza kwestii technicznych
Szerokość okna żniwnego i techniczne możliwości zbioru
Zakładana intensywność nawożenia
Skład paszy objętościowej w przypadku produkcji w celu skarmiania zwierząt hodowlanych
Analiza przydatności danej odmiany pod kątem określonego przeznaczenia (ziarno, grys, kiszonka, biogaz, bioetanol, CCM)
Planowany płodozmian i terminy siewu roślin następczych
Dobór optymalnej wczesności
Optymalna liczba FAO stanowi kompromis pomiędzy najwyższą wydajnością a możliwością uzyskania plonu o jak najniższej wilgotności
Aby ograniczyć ryzyko zbyt wysokiej wilgotności ziarna przy zbiorach, wcześność odmiany powinna mieścić się w wartościach granicznych przewidzianych dla danego rejonu uprawy